Hogyan kerüld el a sandbox effektust az új honlapodon?

Az új weboldalakkal rendszerint elég nehéz jó helyezéseket elérni a Google találati listáján. Egyes szakemberek szerint egyenesen lehetetlen bármiféle helyezést elérni a keresőben, mert a domain még túl fiatal. Ezt nevezik gyakran sandbox effektusnak. (Ez nem azonos a Google programsorozatával, melyben iparági szereplőknek mutat be karrier lehetőségeket.)

Mi az a sandbox effektus?

Ez egy elég régi elképzelés. SEO szakemberek megfigyelték, hogy sokkal könnyebb helyezést elérni a Yahoo vagy a Bing keresőkben, mint a Google-ben. Innen származik a sandbox effektus teóriája.

A Sandbox effektus a Google keresőnek az az állítólagos algoritmusa, amelyik az új weblapokat nem engedi jól szerepelni a találati listán, ameddig le nem jár a több hónapos próbaidő. (Forrás: Wikipédia.)

Ezt a feni szakértők úgy tekintik, mint egyfajta szűrőt, ami olyan, mintha az új honlapokat nem engedné helyezést elérni az algoritmus, amíg el nem érnek egy bizonyos kort. Erről az életkorról sok vita zajlik. Egyesen néhány hónapot, mások akár egy teljes évet is mondanak.

Létezik Google sandbox?

A Google képviselői rendszeresen cáfolják egy sandbox szűrő létezését.

A Google állásfoglalása a sandbox effektusról
A 2016-os Twitter bejegyzés, amire sokan hivatkoznak

Azonban azt elismerik, hogy egy új domain igenis tapasztalhat valami sandbox effektushoz hasonlót. Azonban ez nem a honlap fiatal korára, hanem a bizalmi jelek hiánya miatt van. Az új weboldalnak talán még nincsen súlya, ezért az algoritmus nehezen tudja rangsorolni. Ezt John Mueller így fogalmazta meg:

Nincsen a hagyományos értelemben vett sandbox-unk, amire sok SEO szakember utal. Számos algoritmusunk van, melyek… hasonlónak tűnhetnek, de ezek csupán algoritmusok, melyek próbálják megérteni, hogyan illeszkedik az oldal az adott kulcsszavakra pályázó többi oldal közé. (John Mueller)

Tehát az új honlapod hátrányba kerülhet a keresőben, de a Google-nek nincsen egy előre meghatározott próbaidőszaka. Ezek szerint csupán arra van szükség, hogy a megfelelő bizalmi és minőségi jeleket sugározza az új oldal.

Hogyan kerülhető el a sandbox effektus?

Ha gyorsan túl akarsz jutni ezen a kezdeti időszakon, van néhány fontos lépés, amit meg kell tenni. Amint élővé válik a honlap, nagy erőkkel kezdj el dolgozni a minőségi tartalomgyártáson és a linképítésen. Az alábbi lépéseket jó minél előbb elvégezni.

1. Gyors indexelés

Ehhez először is felhasználóbaráttá kell tenni az oldalt. Ez magában foglalja a megfelelő színek, margók, térközök, betűstílusok és méretek használatát, a mobilra optimalizáltságot, és a használhatóságot stb. Ezt persze már elég késő az oldal publikálása után elvégezni. Ha komoly fejlesztővel dolgozol, akkor ezt ellenőrizni kell csak, de biztosan el lesz végezve.

Ezután ellenőrizd a honlap indexeltségét. Ehhez egyszerűen írd be a keresőbe: site:ahonlapodneve.hu és látni is fogod, hogy hány oldal van indexelve. Természetesen szoftverrel is vizsgálható az indexeltség. Az indexálási folyamatot felgyorsíthatod, ha regisztrálod a domaint a Google Search Console oldalán, és beküldöd az XML oldaltérképet.

A Google Search Console oldalán láthatod az indexálási és a felhasználói felület hibáit, valamint a javaslatokat a hibák javítására.

Indexálási hibák a Google Search Console-ban

UX problémák keresése

A tartalom minősége mellett a Google egyre inkább foglalkozik az UX (user experience = felhasználói élmény) mérésével is. Ha az oldalad nem gyorsan érhető el és használható, a Google nem fogja kedvező módon rangsorolni. Ezt megint a Google Search Conosle segítségével tudod feltérképezni. A “Bővítések” fülön két UX jelentést találhatsz, az “Alapvető webes vitals-mutatók” és “Mobilos használhatóság” rész alatt.

Az Alapvető webes vitals-mutatók három mérőszámot tartalmaz, amik többé kevésbé az oldalsebességgel vannak kapcsolatban, olyan tényezőkre irányítva a figyelmet, hogy milyen gyorsan töltenek be az elemek és válnak használhatóvá (interaktívvá). A Mobilos használhatóság arról ad képet, hogy milyen az oldal mobileszközön, megfelelőek-e a betű- és gombméretek, a tartalomszélesség stb.

Ha a Google talál valamilyen hibát az oldaladon, akkor ebben a két részben felsorolja őket – az érintett oldalakkal együtt -, és javaslatot is ad a megoldásukra.

2. Csatlakozz a szaknévsorhoz

Minél több a kapcsolat az oldalad és az internet között, annál jobb helyezéseket érhet el az oldalad. Egy új honlap számára a legjobb megközelítés az, ha csatlakozik azokhoz az online szaknévsorokhoz, melyek az adott iparági szolgáltatókat tömörítik.

Készíts egy Google Cégem profilt

Ha azt szeretnéd bizonyítani a Google-nek, hogy létezik a céged, a legjobb amit tehetsz, hogy regisztrálsz a Google saját szaknévsorába, ami a Google My Business (Google Cégem).

Miután a hitelesítés lezajlott, hozzáférhetsz a Google Cégem vezérlőpultjához, ahol feltöltheted a profilodat további részletekkel, például az üzleted helye, árkategóriája, nyitvatartása, honlapja, elérhetőségei, kommentek stb. Minél több infót adsz meg a Google-nek, annál jobban fog ismerni.

Amellett, hogy ez a regisztráció általánosságban sokkal hitelesebbé teszi a vállalkozásodat, a Google Cégem profil elérhetővé tesz a helyi keresési eredményekben, ahogy az alábbi példa mutatja:

Google Cégem találatok

Keress további helyi listákat

Más helyi online szaknévsor vagy lista szintén hozzájárul a netes láthatóságodhoz, bár kisebb mértékben. Arra viszont nincsen szükség, hogy azt az elavult SEO-gyakorlatot kövesd, hogy a több ezer létező listára feltold magad. Inkább azt javaslom, hogy azokra a helyi listákra igyekezz felkerülni, amiket tényleg használnak a környékeden a vásárlók.

3. Egy adott téma köré készíts tartalmat

A Google sokkal szívesebben rangsorol olyan oldalakat, melyek szakosodott oldalakról érkeznek. És az egyik legjobb módja, hogy bizonyítsd, értesz egy adott szakterülethez, hogy sok és minőségi tartalmat készítesz egy adott témához tartozóan. Ezért is fontos, hogy a tartalmaidat témacsoportok köré írd. Legalábbis az elején.

Ez azt jelenti, hogy témáról témára ugrálás helyett összpontosíts egy témára, és annyi szemszögből közelítsd meg, amennyiből tudod. Tegyük fel, hogy ózonos fertőtlenítéssel foglalkozol. Érdemes lehet ilyenkor egyetlen részletét megragadni a szakterületednek, és rengeteg anyagot elkészíteni ezzel az egy szegmenssel kapcsolatban. Ha ezt teljesen körbejártad, mehetsz a következőre.

A fenti példánál maradva először írhatnál a fertőtlenítésről. A sarokkő oldalad lehetne, hogy miért fontos fertőtleníteni a zárt tereket. Ezután több másodlagos oldalt is készíthetnél, például hogy milyen fertőtlenítési módszerek vannak, miben különböznek a fertőtlenítési módszerek egymástól, milyen a környezetre és emberre gyakorolt hatásuk, stb. Ezzel a módszerrel is csökkentheted a sandbox effektust.

4. Jelenítsd meg a pozitív látogatói statisztikákat

A Google azt állítja, hogy nem használja a viselkedési jelzéseket a rangsoroláskor, de ennek számos cáfolata van. Sokan úgy gondolják, hogy a pozitív látogatói statisztikák (látogatók száma, interakciók, honlapon töltött idő, kommentek, válaszok és megosztások) egy kis segítséget nyújtanak a keresőóriásnak rangsorolni az oldaladat. És ez segíthet a sandbox effektus csökkentésében.

Az első látogatók statisztikái

Természetesen szükség van pár valódi látogatóra az oldalon, hogy legyen mit mutatni a többi látogatónak. Ám egy új honlap esetében látogatókat szerezni nem is olyan könnyű. Az egyik dolog, amit megtehetsz, hogy a honlap vagy az üzleted publikálását megtámogatod egy hatékony helyi média, fórum, ismeretségi körben történő és közösségi oldalon folytatott kampánnyal.

Kösd le a látogatóidat

Úgy tervezd meg a honlapodat, hogy a látogatóidat interakcióra, és így hosszabb tartózkodásra ösztönözze. Persze ennek egy jelentős része az alapvető felhasználói élmény elérésére használt technikákból ered, mint a tartalom tagolása, könnyű navigáció, sok jó minőségű képi tartalom, és az idegesítő felugró ablakok hiánya. A cél ebben az esetben, hogy jó első benyomást kelts, és arra ösztönözd a látogatókat, hogy görgessenek.

Olyan elemeket is adhatsz az oldalhoz, melyek a kattintásra ösztönzik a látogatókat. Egy egyszerű ajánlásokra épülő rendszer simán elvégezheti ezt a munkát: a jelenlegi tartalom alapján ajánlott bejegyzések vagy termékek. És itt jön jól, ha egy adott téma köré építettél tartalmat, mivel számos szemszögből közelítesz meg egy témát, ezért a látogatókat viszonylag könnyű oldalról oldalra irányítani.

ha még egy lépéssel tovább akarsz menni, akkor a pozitív felhasználói viselkedést ösztönzőkkel is javíthatod. Például, ha van hűségprogramod, akkor megjutalmazhatod azokat a felhasználókat, akik megjegyzést vagy véleményt írnak az oldaladra, meghívják egy barátjukat vagy megosztják a tartalmadat a közösségi oldalukon.

5. Növeld a backlinkjeid számát

Az egyik legkomolyabb jele a domain erősségének, hogy milyen linkek mutatnak az oldalra máshonnan. Ha lehet, ezek stabil oldalakról jövő linkek legyenek. Ökölszabály, hogy minél több és magasabb minőségű weboldalról érkeznek a linkek az oldaladra, annál jobban fog benned bízni a Google. Így is csökkenthető a sandbox effektus.

A kihívás ebben, hogy találj olyan minőségi oldalakat, melyek hajlandóak linkelni téged. Különösen azért nehéz ez, mert a legtöbb SEO harcot vív a backlinkekért, és a csata idegesítő gyakorlattá vált.

Szerencsére még van egy megközelítés, ami viszonylag jól működik: találj olyan oldalakat, melyek már linkelik pár vetélytársadat. Mivel linkelnek már ebbe az iparágba azt jelenti, hogy érdeklődnek a szegmens iránt, és ez a tény növeli a siker esélyét. Sőt, ha több piaci vetélytársadnak is linkelnek azt mutatja, hogy nincsen kizárólagos kapcsolat a cégek között, és nyitottak további partneri kapcsolatra.

6. Hivatkozz minőségi forrásokra

Végül az is módja a honlapod és az internet között kapcsolat erősítésének, ha minőségi forrásokra linkelsz kifelé. Ez egy igen apró besorolási tényező, és persze sehol sincs a backlinkek erejéhez képest, de azért egy kicsit számít akkor, ha éppen építed a domained kezdeti erősségét.

Fontos megjegyezni, hogy ez a stratégia ingyen kivitelezhető, és csak kevés erőfeszítést kell tenni. Csupán annyi a feladat, hogy az tartalmadban legyenek erős külső forrásokra mutató linkek. Lényegében, idézz egy neves szakembert, hivatkozz egy elfogadott szervezet dokumentumára, vagy linkelj egy Wikipédia szócikkre, bármilyen tartalmat készítesz.

És ezt nem kell csupán a blogbejegyzésekre szűkíteni. Ha Woocommerce áruházad van, az egyes termékekhez linkelhetsz népszerű külső elemzéseket, videókat vagy a gyártó weboldalát. A főoldalon pedig feltüntetheted a megbízóid, partnereid véleményét az általad nyújtott szolgáltatásról.

Összegzés

Ha az úgynevezett sandbox effektus elkerülése érdekében tehát a legcélravezetőbb, ha meggyőzzük a Google-t rengeteg bizalmi jelzéssel. Van jó pár technika a tarsolyunkban, de a célzott tartalomfejlesztés és a linképítés legyen az elsődleges eszköz.

Forrás: https://www.searchenginewatch.com/2019/07/01/google-sandbox-2019/ és https://www.link-assistant.com/news/new-website-seo.html