Hogyan növelhető a honlapom sebessége?

A betöltési sebesség azt méri, hogy mennyi idő alatt töltődik be a tartalom egy adott oldalon. Mivel a felhasználók egyre türelmetlenebbek - azaz hamarabb akarnak tartalomhoz jutni -, a Google algoritmusa a gyorsabb betöltés részesíti előnyben, ezért ez az érték erős SEO-tényező.

A betöltési sebességről részletesebben

A betöltési sebességet gyakran összekeverik a honlap sebességével. Ez utóbbi valójában egy mintaoldal betöltési sebessége az adott oldalon. A betöltési sebesség ezzel szemben úgy is visszaadható, mint 1. az az idő, ami egy adott oldal összes tartalmi, kinézeti és funkcionális elemének megjelenítéséhez szükséges („page load time”), vagy 2. az időtartam, amíg a böngésző megkapja az első bájt információt a webszervertől („time to first byte”).

A betöltési sebességet különböző ingyenes eszközökkel lehet mérni, ilyen a Google PageSpeed Insights eszköze, ami négy fontos tényezőről ad tájékoztatást, melyek a First Contentful Paint (FCP), a First Input Delay (FID), a Largest Contentful Paint (LCP) és a Cumulative Layout Shift (CLS). Ezen a linken további információ olvasható ezen mutatók jelentéséről: https://web.dev/vitals/

A legjobb SEO technikák

Ahogyan arról korábban már szó volt a Google utal arra, hogy a honlap sebessége (és ennek eredményeképpen a betöltési sebesség) az oldalak besorolásának egyik tényezője. És a jelek arra utalnak, hogy a Google talán kifejezetten vizsgálja is az első bájtig eltelt időt a betöltési sebesség megállapításakor. Emellett egy lassabb oldalon a keresőmotorok kevesebb oldalt tudnak feltérképezni a rendelkezésre álló idő alatt, ami az indexelést negatívan befolyásolja.

A betöltési sebesség a felhasználói élmény szempontjából is fontos. A hosszabban betöltődő oldalak jellemzően magasabb elkattintási aránnyal rendelkeznek, a felhasználók is kevesebb időt töltenek az oldalon, és rosszabb a konverzió is.

Az alábbiakban felsorolunk számos módszert, amikkel eredményesen növelhető a betöltési sebesség:

Tömörítés engedélyezése

A Gzip használatával - ami egy szoftver a fájltömörítésre - csökkentheted 150 bájtnál nagyobb CSS, HTML és JavaScript fájlok méretét.

Ne használj azonban Gzip-et a képeknél, hanem Photoshop-ban vagy más eszközökkel végezd el a tömörítést, hogy be tudd állítani a képek minőségét.

CSS, JavaScript és HTML minimalizálása

A kód optimalizálásával (beleértve a szóközök, pontok és más szükségtelen karaktert), a kommentek, formázás és nem használt kódrészletek eltávolításával nagy sebességnövekedést tudsz elérni.

Átirányítások számának csökkentése

Amikor egy oldalt átirányítunk egy másik oldalra, a látogatóknak várniuk kell a HTTP kérés-válasz ciklus befejezésére. Képzeld el, ha ez az átirányítási lánc lenne a mobilnézethez: ˜„example.com -> www.example.com -> m.example.com -> m.example.com/home” Értelemszerűen, a két extra átirányítás lassítaná az oldalt.

A betöltést blokkoló JavaScript eltávolítása

A böngészők egy oldal megjelenítése előtt a HTML elemzésével felépítenek egy DOM-fát. Ha a folyamat során a böngésző egy szkriptbe ütközik, először ki kell bontania, és csak utána tud továbbhaladni az építkezéssel.

Böngésző gyorsítótárazásának kihasználása

A böngészők rengeteg információt gyorsítótáraznak, például stíluslapokat, képeket, JavaScript fájlokat stb. Ez azért hasznos, mert így a böngészőnek nem kell újratöltenie az egész oldalt, amikor egy látogató visszatér. WordPress-ben ennek az időtartamát állíthatjuk be manuálisan vagy plugin segítségével. A legtöbb esetben egy évet ajánlunk, hacsak az oldal kinézete nem változik gyakran.

A szerverválaszidő javítása

A szerver válaszideje függ a honlap forgalmától, az egyes oldalak által használt erőforrásoktól, a szerveren futó szoftvertől, és a tárhelytől. A válaszidő javításához állapítsd meg, hogy mi a szűk keresztmetszet az adatbázis-lekérdezések során, az útvonalakban, illetve hogy kevés-e a memória, majd javítsd ki ezeket a problémákat. Az optimális szerverválaszidő 200 ms alatt van.

CDN használata

A CDN (Content distribution network) lényege hogy a honlapod betöltési sebességét optimalizálja abban az esetben is, ha a szervertől egy fizikailag távoli gépről szeretné azt valaki elérni. Így eloszható a terhelés is, melyet a forgalom generál. Lényegében az oldalad különböző, földrajzilag egymástól távol elhelyezkedő adatközpontokban vannak eltárolva, ezért a felhasználók sokkal gyorsabban és megbízhatóbb útvonalon érhetik el az oldaladat.

Képek optimalizálása

Győződj meg róla, hogy a képeid nem nagyobbak a szükségesnél, a megfelelő formátumban vannak, és tömörítetted őket. Mi ezeket az ingyenes programokat használjuk: Mass Image Compressor, ILoveIMG.