Termékek importálása Woocommerce webshopba

Ha egy létező webáruházat szeretnénk átköltöztetni egy másik tartalomkezelő rendszerbe (CMS), akkor amellett, hogy jelentős fejtörést okoz a költöztetés SEO része, a termékek átimportálása is komoly problémát okozhat.

Előkészületek

Az első lépés, hogy biztonsági mentést készítünk az új weboldalról, a fájlokról és az adatbázisról is, függetlenül attól, hogy a domainnév megmaradt vagy módosult. Egy egyszerű termékimportálásnál nem lenne szabad balesetnek történnie, de több 10 000 termék importja idő- és erőforrásigényes lehet. A régi webshopról nem kell mentést csinálni, mivel egy termékexportálás remélhetően nem okoz végzetes hibát, és valószínűleg már úgyis mindegy. A termékekből a modulok jellemzően egy vesszővel vagy pontosvesszővel tagolt .csv fájlt generálnak. Az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt az original fájlnak.

A feltöltés előtt arról is döntenünk kell, hogy milyen módszerrel importálunk: a Woocommerce saját import funkcióját szeretnénk használni, vagy egy plugint. Mi most a Woocommerce beépített importálóját mutatjuk be.

Az import fájl létrehozása

Az original fájlt nem lehet egyből feltölteni a Woocommerce-be, mivel a termékadatok struktúrája eltérő. Egyszerűen szólva, a különböző platformok különböző módokon tárolják ugyanazokat az adatokat. Az original-t tehát módosítani kell, és ehhez létre kell hozni egy külön táblázatot, amit nevezzük modified-nak.

A legjobb megoldásnak a Google Táblázatokat találtuk. Tapasztaltunk szerint egy Excelből generált .csv fájl, még ha UTF-8 kódolású is, gondot okoz a Woocommerce-nek az ékezetes betűk értelmezésében.

A modified gyakorlatilag az original másolata, melyben kicseréljük az első sorban lévő címeket a Woocommerce kódokra (shortcodes). Ezzel olvashatóvá tesszük az adathalmazt a Woocommerce-nek. A táblázat csak egyetlen munkalapból állhat. Ezután a táblázatot mentjük .csv-ben, vagy letöltjük .csv-ben.

Az importálás

A WordPress admin felületén kattintsunk a Termékek fülre, majd a Minden termék sorra. Itt a címsorban megtaláljuk az Importálás gombot. A megjelenő ablakban betallózzuk a fájlt, majd kattintsunk a Folytatás gombra. Innen az “Oszlop összerendelése” szakaszba jutunk, ahonnan a Woocommerce a táblázat első sorában megadott kódok alapján összerendeli az adatokat a saját adatbázisával. A bal oldali oszlopban mintát is mutat arra, hogy mit lát a táblázatunkból. A legördülő listából választhatunk, ha másik adattal szeretnénk összerendelni a táblázatunk adott oszlopát.

Bár érdemes minél alaposabb munkát végezni a modified fájllal, ha hibát követünk el, az sem katasztrófa. Az első lépéskor (CSV fájl feltöltése) a jelölőnégyzetbe kattintva csupán frissítjük a már feltöltött termékeinket, így olyan adatokat is felülírhatunk, melyek nem megfelelőek. Kifejezetten logikus az egész.

Képek importálása

A Woocommerce csak azokat a képeket tudja összerendelni a termékekkel, melyek már fel vannak töltve a Médiatárba. A táblázatban a megfelelő kód segítségével azonosítani tudjuk az oszlopot, majd a teljes URL beillesztésével hozzárendelhetjük a képet a termékhez. Több kép esetében a vessző karakter segítségével válasszuk el az URL-eket a cellán belül. Ez kissé macerás.

Reméljük, ez a folyamatleírás és tipp segíteni fog azoknak, akik a Woocommerce saját CSV fájl iportálójával szeretnék a termékeiket feltölteni a webshopjukba.